LEEUWARDEN – De provincie Friesland mag in het vroege voorjaar van 2022 de Bloeizone Wielervierdaagse verwachten. De internationale etappekoers Bloeizone Fryslan Tour voor vrouwen is de opvolger van de Healthy Ageing Tour en wordt van donderdag 3 maart tot en met zaterdag 5 maart verreden. Aansluitend vindt op zondag 6 maart de nieuwe Elfstedenrace voor mannen plaats als UCI 1.2-evenement op de wielerkalender.

De Bloeizone Fryslan Tour begon in 2011 als Energiewacht Tour en stond de afgelopen edities als Healthy Ageing Tour op de kalender. De wedstrijd werd door menig wielertopper als ideale voorbereiding op de voorjaarsklassiekers gezien, maar inmiddels heeft een overwinning in deze korte etappekoers voor vrouwen ook waarde op zich. Ellen van Dijk liet zich vorig jaar voor de vierde keer tot eindwinnares kronen in een corona proof editie in Noord-Nederland. Aan het einde van het seizoen werd ze opnieuw wereldkampioene tijdrijden in Brugge. Oud-wereldkampioenes als Kirsten Wild, Lisa Brennauer en Chantal Blaak werden in deze ronde als etappe winnaressen gehuldigd. Dit jaar bestaat de wedstrijd opnieuw uit drie dagen. Nieuw is dat alle etappes van de wedstrijd gaan starten en finishen in Friesland. Het etappeschema wordt binnenkort bekend gemaakt. 

De Elfsteden Race start en finisht in Leeuwarden en krijgt een plek als 1.2-wedstrijd op de kalender van de internationale wielerbond UCI. Het is voor het eerst sinds 2011 dat daarop weer een Friese klassieker voor mannen prijkt. In een nog niet zo ver verleden gingen wedstrijden als de Batavus Pro Race en de Dokkum Woudenomloop de wedstrijd voor.
Bloeizone Fryslân is een beweging naast het formele zorgsysteem. Het betrekt zoveel mogelijk initiatieven die invloed hebben op de leefomgeving.. “Samen zorgen we er als Friese samenleving voor dat zoveel mogelijk mensen zo lang en gelukkig mogelijk zelfstandig en in hun eigen omgeving kunnen blijven leven. Bloeizone Fryslân legt de focus niet op het individu, maar op initiatieven die bijdragen aan een omgeving die het makkelijker maken om gezond te leven” laat de organisatie weten.
De Bloeizone Fryslân Wielervierdaagse is volgens Thijs Rondhuis van Courage Events de volgende stap in de koppeling van topsport aan maatschappelijke activering en inhoudelijke profilering in de provincie Friesland. ‘’In het afgelopen jaar hebben veel lokale gemeenschappen in Friesland zich gemeld om aan de slag te gaan met het gedachtengoed van de Bloeizone Fryslân. Het doel is om deze gemeenschappen tijdens de Bloeizone Fryslân Vierdaagse zoveel mogelijk in het zonnetje te zetten langs de route.”